Ahogy este hazahoztuk a dagasztógépet, ki is próbáltam. De nem akartam én éjjel sütni, nem nem. Így hamar kaptam az alkalmon, és öregtésztát készítettem. Már rég akartam így kenyeret sütni, de sosem volt türelmem kivárni azt a 10-12 órát amennyit az öregtészta kell üljön.
Az öregtészta Limara receptje nyomán készült, a kenyér is az ő "jól bevált fehérkenyere".
Öregtészta hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 ek. olaj
- 1 tk.cukor
- csipet só
- 3 dl langyos víz
A kenyér minden esetre nagyon finom lett, puha könnyű, ehhez képest a többi kenyér amit sütöttem tömörnek tűnik (pedig nem az :).
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,7 dl langyos víz
- 2 tk. só
- 2 ek.olaj
- 2 ek. burgonyapehely
- 1 tk. cukor
- 1 dkg élesztő
- 20-25 dkg öregtészta
- csipet aszkorbinsav (ez nekem nem volt)
3 megjegyzés:
Nagyon jól néznek ki! Jaj, már alig várom én is azt a kenyérsütőgépet!!! (Szülinapi ajándék lenne, csak egyszer meg kell szerezni hozzá a "keretet"!:P)
Szerintem az öregtésztát nem szabad a hűtőbe tenni, amíg túl nem kel és nem esik össze. Úgy gondolom, hogy mivel a hidegben megsokszorosodik a kelési idő, még nem érte el a tetőpontját. :) De én nem vagyok kompetens ezen a téren, nézz inkább be Mohához vagy Latsiához, nekik a napokban voltak bejegyzéseik erről. Limarához is nézhetsz, persze, de őt tudom, hogy ismered-olvasod.
Köszi szépen, finom is lett. A napraforgó kalács is :)
Én is nézegettem kenyérsütő gépet, itt a legolcsóbbak 60 eurótól kezdődnek, aztán felmegy 100-200-ig. S még nincs meg a szülinapi ajándékod??? Na most már ha Istvén zenél, meglesz :) Otthon mennyibe kerül? ha ott olcsóbb, megveszem majd a nyáron. Mohát olvasom, láttam az öregtésztás bejegyzését, Latsiát még nem, de gondolom nálad megkapom. Limara írta, hogy nyáron hűtőbe teszi. Puszi
Szia!Nagyon szépek a kenyereid :-)!
Nekem egy olyan kérdésem lenn,hogy a hogyan lesz az öregtésztás kenyér zépen szeletelhető,ami nem morzsálódik?
Előre is köszönöm a válaszodat!
Üdv:Mariann
Megjegyzés küldése